Turer på svensk til Auschwitz-Birkenau: skriv email på travel@turpol.com og spør om ledige plasser

Glad Påske!

Påske i Polen

 

Glad_Pask

 

            Påsk i Polen är en glad tid som vanligtvis firas med familjen. Det är nämligen den viktigaste och största högtiden i den kristna tron. Efter första fullmånen på våren är det dags att börja fira stilla veckan som inleds med palmsöndagen, till minne av Jesus intåg till Jerusalem. De viktigaste dagarna under stilla veckan kallas för triduum sacrum. De inleds numera med skärtorsdagen men ursprungligen omfattade de långfredagen, påskafton och påskdagen. Dessa dagar är i åminnelse av Jesus sista stund på jorden och därför firas de högtidligt i kyrkan.

            På långfredagen i Polen brukar man fasta och fira korsvägsandakt som efterliknar Jesu lidandes väg. Dagen därpå betraktas som en glad väntetid då man förbereder en święconka (”tjvjentsonka”), d.v.s. en påskkorg fylld bl.a. med  korv, skinka, bröd, salt, pepparrötter, påskägg och lamm gjord av socker som symboliserar Frälsaren. Påskkorgen måste välsignas
i kyrkan under dagen för att sedan kunna sättas på bordet vid påskfrukosten.

            Den viktigaste dagen är Påskdagen, Jesu uppståndelsedag. Tidigt på morgonen går alla kristna till kyrkan för att fira den mest glädjefyllda dagen under året, då Kristus besegrade döden. Efter det är det dags att sätta sig till bords och äta påskfrukost. Polacker brukar läsa upp ett bibelfragment om uppståndelsen, dela med ägg och säga lyckönskningar. Till frukost serveras det allt som välsignats dagen innan och dessutom en traditionell, sur polsk soppa med ägg och korv. Till efterrätt äter man söta bakelser som ostkaka och chokladharar. Annandagspåsk är en fortsättning av glädjefirandet över Frälsarens uppståndelse. 

 

            Reser du kring den tiden till Polen och Krakow? Då har du tur och tillfälle att besöka Stortorget och Påskmarknaden där. Var och en besökare hittar något intressant på torget. Det finns mycket handverk, smycke, palmer (som man med sig till kyrkan under Palmsöndagen), folkdräkt och många andra till. Blir du trött på shopping? Ta sig rast med kaffe och kaka. De som blir hungriga hittar många lokala specialiteter som korv, fårost, bondebröd men också godis.      

 

 

farost-marknad-krakow handverk-marknad-krakow marknad1 marknad2 marknad-krakow palmer 

 

GLAD PÅSK!

prawa do strony www 2015-2017
turpol-travel.com
  Agencja Digital: hauerpower
strona internetowa wykorzystuje pliki cookies
Auschwitz-Birkenau på svenska - fråga om datum och lediga platser - kontakta oss: travel@turpol.com