Turer på svenska till Auschwitz-Birkenau: varje tisdag, torsdag, lördag och söndag. Extra turer andra dagar: se fliken NEWS | Datum för turer på svenska till Saltgruvan: se fliken NEWS

***** Glad Påsk! *****

Glad_Pask

 

Påsk i Polen

Påsk i Polen

Påsk i Polen är en glad tid som vanligtvis firas med familjen. Det är nämligen den viktigaste och största högtiden i den kristna tron. Efter första fullmånen på våren är det dags att börja fira stilla veckan som inleds med palmsöndagen, till minne av Jesus intåg till Jerusalem. De viktigaste dagarna under stilla veckan kallas för triduum sacrum. De inleds numera med skärtorsdagen men ursprungligen omfattade de långfredagen, påskafton och påskdagen. Dessa dagar är i åminnelse av Jesus sista stund på jorden och därför firas de högtidligt i kyrkan.

 

Polska påsktraditioner

På långfredagen i Polen brukar man fasta och fira korsvägsandakt som efterliknar Jesu lidandes väg. Däremot betraktas lördagen (påskafton) som en glad väntetid då man förbereder en święconka (”tjvjentsonka”), d.v.s. en påskkorg fylld bl.a. med  korv, skinka, bröd, salt, pepparrötter, påskägg och lamm gjorda av socker som symboliserar Frälsaren. Påskkorgen måste välsignas i kyrkan under dagen för att sedan kunna sättas på bordet vid påskfrukosten.

 

Den viktigaste dagen är påskdagen, Jesus uppståndelsedag. Tidigt på morgonen går alla kristna till kyrkan för att fira den mest glädjefyllda dagen under året, då Kristus besegrade döden. Efter det är det dags att sätta sig till bords och äta påskfrukost. Polacker brukar läsa upp ett stycke ur Bibeln om uppståndelsen, dela ett ägg med varandra enligt polsk tradition, och säga lyckönskningar. Till frukost serveras allt det som välsignats dagen innan och dessutom en traditionell, sur polsk soppa med ägg och korv. Till efterrätt äter man söta bakelser som ostkaka och chokladharar. annandag påsk är en fortsättning av glädjefirandet över Frälsarens uppståndelse. 

 

Påsk i Krakow

Reser du till Polen och Krakow vid påsk? Då har du tillfälle att besöka påskmarknaden på Stora torget. Alla besökare kan hitta något intressant på torget. Det finns mycket hantverk, smycken, palmer (som man med sig till kyrkan under palmsöndagen), folkdräkter och mycket mer. Tröttnar du snabbt på shopping? Unna dig en rast med kaffe och kaka. De som blir hungriga hittar många lokala specialiteter som korv, fårost, bondbröd men också godis.    

För musikälskare blir påsken i Krakow en oförglömlig upplevelse tack vare den kända festivalen Misteria Paschalia som organiseras årligen strax innan påsk. Då kan man lyssna på gammal renässans- och barockmusik som presenteras av musiker från hela världen. Konserterna hålls i de vackraste och äldsta kyrkorna i Krakow som erbjuder häpnadsväckande akustik samt i konserthallen i ICE Congress Centre.

 

Planerar du att tillbringa påsk i Polen och undrar vilka andra aktiviteter som är på gång? Ta kontakt med oss via epost: travel@turpol.com 

 

 

 

 

 

GLAD PÅSK!

prawa do strony www 2015-2017
turpol-travel.com
  tworzenie stron www - hauerpower
strona internetowa wykorzystuje pliki cookies