Turer på svenska till Auschwitz-Birkenau: skriv email på travel@turpol.com och fråga om lediga platser

Jul i Krakow

Nu är det jul igen! I Krakow kan du känna julstämningen redan de sista dagarna av november då julmarknaden öppnas. Det är skönt och varmt här – trots kylan!

 

Krakows julmarknad
Julmarknaden i Krakow är en gammal tradition. Den organiseras på Rynek Glowny (Stora Torget). och håller öppet från den sista fredagen i november till den 26:e december. Krakows mysiga stadskärna blir ännu mysigare då. Den förvandlas till ett sagolikt frilufts köpcenter fullt med liv, glittrande ljus, glädje, julsång och tradition.

 

Krakows julmarknad

Krakows julmarknad – sagolik stämning

 

Det du säkert hittar på den krakowska julmarknaden är små bodar med hantverk, julpynt, träleksaker, smycken, keramik, läderkläder, glasföremål. Och mat. Mycket med god polsk mat – smaka särskilt oscypek (rökt fårost), fräsande korv och kött med kokt surkål. Vid denna evenemang saknas aldrig Grzaniec, den polska glöggen som säljs på stånd som ser ut som gigantiska tunnor. Stämningen höjs särskilt på kvällarna när julgranen och alla dekorationer lyser och hela Torget blir till en ljusfestival. Då börjar det pirra i magen precis så som det ska göra när man väntar någonting speciellt.

 

Grzaniec Krakow

Glögg säljs direkt från tunnan 🙂

 

En unik tradition

Vad är speciellt med jul i Krakow? – Julkrubbor! De är de mest unika i världen och finns med på UNESCO lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Att bygga julkrubbor är en gammal katolsk tradition. En julkrubba visar vanligtvis Betlehems Stall med figurer av Jesusbarnet, Maria, Josef, änglar och djur. Men Krakows krubba skiljer sig från de andra genom dess rika form. Den ser ut som en kyrka med flera torn och många prydliga, färgglada dekorationer. Julkrubbans utformning är inspirerad av Krakows arkitektur. Förutom figurer av Heliga familjen innehåller krubban också en massa andra gestalter: julsångare, fantasifulla karaktärer från legender, historiska gestalter, personer i folkdräkter. Inte sällan anspelar julkrubborna skämtsamt till de aktuella politiska händelser.

 

Krakows julkrubbor

 

Tävling om den vackraste krubban
Varje år den första torsdagen i december kommer alla julkrubbstillverkare till Stora torget med krubbor som de byggt speciellt för den årliga tävlingen. Panelen bestående av historiker, konstnärer och etnografer värderar krubborna utifrån olika estetiska kriterier. De vinnande arbeten presenteras sedan på en utställning som är öppen fram till mitten av februari.

 

Ideen att skapa så originella julkrubbor föddes på 1800-talet. Dåtida murare och byggarbetare började skapa julkrubbor på vintertid när det inte gick att arbeta på bygge. De nöjde sig inte med att bygga vilka krubbor som helst – de byggde Krakow i miniatyr! Så småningom blev deras arbeten till mästerverk. Nuförtiden byggs julkrubborna av personer som har olika yrken, och även barn deltar i tävlingen. Krubborna kan vara mellan ett par centimeter upp till 3 meter höga.

 

Julresa till Krakow

Planerar du din julresa är det värt att överväga att besöka Krakow där julfirandet är makalöst enligt CNN Travel. Här kan du mysa på Stora torget med ett glas doftande glögg, smaka polska rätter som serveras i det fria, strosa bland de talrika bodarna där du hittar traditionella juldekorationer, leksaker och mycket hantverk. Allt i en pittoresk, historisk omgivning. Då vill man verkligen att julen varar väl till påska!

 

 

 

 

 

 

 

 

prawa do strony www 2015-2017
turpol-travel.com
  Agencja Digital: hauerpower
strona internetowa wykorzystuje pliki cookies
Auschwitz-Birkenau på svenska - fråga om datum och lediga platser - kontakta oss: travel@turpol.com