Turer på svenska till Auschwitz-Birkenau: skriv email på travel@turpol.com och fråga om lediga platser

Tror man på Jultomten i Polen?

Kvällen den 24:e december är en magisk tid i Polen. Så snart man har ätit den högtidliga middagen är det dags för presenter. Vem är det som kommer med julklappar till polska hem? Vem lägger dem under julgranen? Det visar sig att det inte nödvändigtvis är den rödklädda Jultomten…

Polen är delat

Under en lång tid fram till 1918 var Polens område delat mellan tre grannländer, vilket hade en stor påverkan på uppfattningen om vem som kom med julklappar till polska hem.  Än idag är landet delat när det gäller den hemliga gestalten som skänker gåvor på julafton.

 

Masskulturen och den svarta amerikanska drycken i röd förpackning gör att de flesta polacker tror att de får presenter av Jultomten – Santa Claus, som på polska heter Święty Mikołaj. Men kartan nedan visar att presentutgivaren heter olika i vissa delar av landet.

Vem kommer med julklappar till din famijl? Källa: Intenet.

 

Lilla ängeln, Lilla stjärnan och Jesubarnet

I södra Polen får man presenter av Lilla ängeln eller av Lilla sjärnan. Ingen har någonsin sett dem. De kommer tyst före julaftonens middag och lägger gåvor under julgranen. De är förknippade med österrikisk tradition – den södra delen av Polen tillhörde Österrike före första världskriget.
I sydvästra Polen är det Jesubarnet som skänker gåvor. Jesusbarnet kommer även till folk i Tjeckien, Slovakien och östra Tyskland.

 

Stjärnmannen – Gwiazdor

I västra och norra Polen är det Stjärnmannen (Gwiazdor) som kommer med presenter. Stjärnmannen är den personen som bär stjärnan i den traditionella polska julkören. Han kommer och frågar om barnen var snälla och om de kan sjunga upp en visa för honom. Förr brukade man skrämma de mindre snälla barnen med att de skulle få risknippen istället för presenter. Naturligtvis fick alla barn presenter till slut! Stjärnmannen ser mycket farligare ut än på bilden nedan – han ska vara stark och stor, bära en mask över  ansiktet och en pälsmössa på huvudet. Numera ersätter man Stjärnmannens klädsel med Jultomtens röda dräkt, men man kallar honom fortfarande Stjärnmannen.

 

Wiktor Chrzanowski, Julkör. Källa: kujawsko-pomorskie.pl

 

Farbror Frost

Till de som bor i östra delarna av landet kommer Farbror Frost. Han är vit- eller blåklädd och har ofta sitt barnbarn, Snöflickan i sitt sällskap. Man brukar säga att Farbror Frost är den ryska versionen av Santa Claus , men egentligen är det en fantasifigur från den östslaviska mytologin som har populariserats under kommunismtiden och det kalla kriget. Han brukade komma med presenter på Nyår eftersom julen som kristen högtid fick inte firas i det kommunistiska samhället. I motsats till den amerikanske Santa Claus reser han inte med renar på himlen utan med hästar på jorden och han kommer inte till hus genom skorstenar utan genom dörrar. Och sist, men inte minst – han är inte överviktig!

 

Farbror Frost med Snöflickan, källa: Internet.

Sankt Nikolaus

Oavsett de olika traditionerna och namn är alla polacker eniga om en sak: att få presenter är kul. Därför firar vi även Sankt Nikolaus dag den 6:e december och då är den glade rödklädde mannen som kommer till oss alla och gömmer lite godis och småsaker i hela huset eller kommer och delar ut presenter från sin stora säck.

 

Av vem får julklappar i år? Om du tillbringar jul i Krakow som vi på Turpol kommer säkert Lilla ängeln lämna en gåva under julgranen till dig!

 

 

 

 

 

Polsk julmat

Varje land har sina egna traditioner när det gäller rätter som ska finnas på julbordet. I Polen står Wigilia, dvs. julaftonens middag i fokus. Wigilia är den mest högtidliga måltiden för de flesta familjerna i Polen, men underligt nog är rätterna som serveras då långt ifrån fina och utsökta.


Innan maten

När den första stjärnan visar sig på himlen på julafton  brukar man börja den högtidliga middagen. Innan man sätter sig vid bordet bryter man oblat med varandra. Man skänker en liten del av oblaten  till varandra tillsammans med lyckönskningar.  Lyckönskningar är ofta mycket personliga, vilket skapar en hemtrevlig och fredlig stämning. Först när alla har brutit oblat med alla får man sätta sig vid bordet som enligt tradition ska vara dukat för en person mer än de som deltar i måltiden. Den extra tallriken är avsedd för en oväntad gäst som alltid är välkommen.

 

Innan Wigilia bryter man opłatek med varandra

I Polen bryter man opłatek med varandra och önskar varandra lycka. Källa: Internet.

Tolv fasterätter

Enligt den gamla polska traditionen var julafton en dag då man fastade. Man åt inte kött,  rätterna som man förberedde var väldigt enkla och billiga. Att fasta var ett sätt att tänka på de mest fattiga och på de materiella tillgångarnas förgänglighet.  Traditionen fortsätter även idag – man äter inte kött till Wigilia.
Enligt tradition ska det finnas tolv rätter på julbordet som representerar de tolv apostlarna. Ja, det låter nästan omöjligt att få in så mycket. Men ingen fara – man behöver inte äta fulla portioner. Att smaka åtminstone en liten bit av varje rätt ska räcka för att behålla lyckan över hela kommande året.

 

Det polska julbordet. Källa: Internet.

Olika rätter i olika regioner

Julrätterna varierar beroende på delar av landet, men principen är att måltiden ska bestå av produkter som kommer från vattnet, trädgården, åkern och skogen.  Man äter alltså svampsoppa (ogillad av barn), żur (syrad rågsoppa) med torkade svamp och potatis, barszcz – klar rödbetssoppa med tortelliniliknande degknyten.

 

Barszcz – rödbetssoppa. Källa: Internet.

 

Svampsoppa. Källa: Internet.

 

Sedan serverar man ofta pierogi – kokta pastakuddar med fyllning av surkål och svamp.

 

Pierogi – pastakuddar med surkål och svamp. Källa: Internet.

 

Måltiden är köttfri, men fisk är tillåtet. Och när det gäller fisk så är karp det första valet i många hem – den kan vara stekt, bakad eller serverad i gelé. Sedan kommer sill, torsk, lax och andra fiskarter in i bilden.  Efterrätten ska innehålla honung, vallmofrön och nötter. I vissa regioner äter man kutja – julgröt gjord på vete, honung, russin, vallmofrön och nötter. I andra delar av landet byter man vete mot nudlar.  Vanligen dricker man kompott av torkad frukt.  Kompott är en dryck som förbereds genom att koka frukt med socker.

 

Kutja – vetegröt med honung, vallmofrön och nötter. Källa: Internet.

 

Kompott av torkad frukt. Källa: Internet.

Efter maten

När alla ätit sig mätt är det dags för julklappar och julsånger. Bra att veta – det är inte nödvändigtvis Jultomten som kommer med gåvor i Polen.  Om detta läser ni i nästa inlägg. Många polacker avslutar Wigilia med Pasterka – julnattsmässan som hålls vid midnatt.

 

 

 

 

 

 

Jul i Krakow

Nu är det jul igen! I Krakow kan du känna julstämningen redan de sista dagarna av november då julmarknaden öppnas. Det är skönt och varmt här – trots kylan!

 

Krakows julmarknad
Julmarknaden i Krakow är en gammal tradition. Den organiseras på Rynek Glowny (Stora Torget). och håller öppet från den sista fredagen i november till den 26:e december. Krakows mysiga stadskärna blir ännu mysigare då. Den förvandlas till ett sagolikt frilufts köpcenter fullt med liv, glittrande ljus, glädje, julsång och tradition.

 

Krakows julmarknad

Krakows julmarknad – sagolik stämning

 

Det du säkert hittar på den krakowska julmarknaden är små bodar med hantverk, julpynt, träleksaker, smycken, keramik, läderkläder, glasföremål. Och mat. Mycket med god polsk mat – smaka särskilt oscypek (rökt fårost), fräsande korv och kött med kokt surkål. Vid denna evenemang saknas aldrig Grzaniec, den polska glöggen som säljs på stånd som ser ut som gigantiska tunnor. Stämningen höjs särskilt på kvällarna när julgranen och alla dekorationer lyser och hela Torget blir till en ljusfestival. Då börjar det pirra i magen precis så som det ska göra när man väntar någonting speciellt.

 

Grzaniec Krakow

Glögg säljs direkt från tunnan 🙂

 

En unik tradition

Vad är speciellt med jul i Krakow? – Julkrubbor! De är de mest unika i världen och finns med på UNESCO lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Att bygga julkrubbor är en gammal katolsk tradition. En julkrubba visar vanligtvis Betlehems Stall med figurer av Jesusbarnet, Maria, Josef, änglar och djur. Men Krakows krubba skiljer sig från de andra genom dess rika form. Den ser ut som en kyrka med flera torn och många prydliga, färgglada dekorationer. Julkrubbans utformning är inspirerad av Krakows arkitektur. Förutom figurer av Heliga familjen innehåller krubban också en massa andra gestalter: julsångare, fantasifulla karaktärer från legender, historiska gestalter, personer i folkdräkter. Inte sällan anspelar julkrubborna skämtsamt till de aktuella politiska händelser.

 

Krakows julkrubbor

 

Tävling om den vackraste krubban
Varje år den första torsdagen i december kommer alla julkrubbstillverkare till Stora torget med krubbor som de byggt speciellt för den årliga tävlingen. Panelen bestående av historiker, konstnärer och etnografer värderar krubborna utifrån olika estetiska kriterier. De vinnande arbeten presenteras sedan på en utställning som är öppen fram till mitten av februari.

 

Ideen att skapa så originella julkrubbor föddes på 1800-talet. Dåtida murare och byggarbetare började skapa julkrubbor på vintertid när det inte gick att arbeta på bygge. De nöjde sig inte med att bygga vilka krubbor som helst – de byggde Krakow i miniatyr! Så småningom blev deras arbeten till mästerverk. Nuförtiden byggs julkrubborna av personer som har olika yrken, och även barn deltar i tävlingen. Krubborna kan vara mellan ett par centimeter upp till 3 meter höga.

 

Julresa till Krakow

Planerar du din julresa är det värt att överväga att besöka Krakow där julfirandet är makalöst enligt CNN Travel. Här kan du mysa på Stora torget med ett glas doftande glögg, smaka polska rätter som serveras i det fria, strosa bland de talrika bodarna där du hittar traditionella juldekorationer, leksaker och mycket hantverk. Allt i en pittoresk, historisk omgivning. Då vill man verkligen att julen varar väl till påska!

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyskie Ölbryggeri – ta en paus med ölprovning i Polen!

 

Ölbryggeri i Polen

 

 

Reser du till Polen? Passa på att besöka ett levande bryggeri i Tychy, inte långt från Krakow!

Tyskie är ett polskt öl som introducerades redan på 1600-talet i Tychy i Övre Schlesien som vid denna tid löd under Österrike. Ölet bryggs i Tyskie bryggerier (Tyskie Browary Książęce). Första gången Tychy nämns i historien är redan 1467. År 1629 började man bygga Tyskie bryggeriet (Browar Książęcy) och på 1800-talet byggde man ett till bryggeri (Browar Obywatelski). Här finns även ett museum där du kan läsa om, höra och uppleva ölets och bryggeriets historia. Du kommer också att få se hur man brygger öl.

Tyskie är en av de mest sålda ölsorterna i Polen med omkring 18% av den polska marknaden. Tyskie har också en global spridning. De viktigaste varumärkena är Tyskie Gronie, 5,6% blek lager och Tyskie Książęce, 5,7 % blek lager.

 

 

tyskie

 

Tyskie Ölbryggeri – en svenskguidad utflykt “med humlesmak” 

Har du lust att ta en extra tur med ölprovning när du ändå är i Polen? Ta kontakt med oss om du vill besöka bryggeriet i Tychy. Skicka ett email på svenska till travel@turpol.com, så kan vi ordna en utflykt till bryggeriet åt dig! Turen omfattar transport (buss/bil), svensktalande guide/tolk, guidning och alla nödvändiga avgifter. Har du fyllt 18? Då kan du få smaka öl direkt från bryggeriet!

Bryggeriets hemsida: www.tyskiebrowarium.pl

 

 

 

 

 

 

 

 

prawa do strony www 2015-2017
turpol-travel.com
  Agencja Digital: hauerpower
strona internetowa wykorzystuje pliki cookies
Auschwitz-Birkenau på svenska - fråga om datum och lediga platser - kontakta oss: travel@turpol.com