Turer på svenska till Auschwitz-Birkenau: skriv email på travel@turpol.com och fråga om lediga platser

Tror man på Jultomten i Polen?

Kvällen den 24:e december är en magisk tid i Polen. Så snart man har ätit den högtidliga middagen är det dags för presenter. Vem är det som kommer med julklappar till polska hem? Vem lägger dem under julgranen? Det visar sig att det inte nödvändigtvis är den rödklädda Jultomten…

Polen är delat

Under en lång tid fram till 1918 var Polens område delat mellan tre grannländer, vilket hade en stor påverkan på uppfattningen om vem som kom med julklappar till polska hem.  Än idag är landet delat när det gäller den hemliga gestalten som skänker gåvor på julafton.

 

Masskulturen och den svarta amerikanska drycken i röd förpackning gör att de flesta polacker tror att de får presenter av Jultomten – Santa Claus, som på polska heter Święty Mikołaj. Men kartan nedan visar att presentutgivaren heter olika i vissa delar av landet.

Vem kommer med julklappar till din famijl? Källa: Intenet.

 

Lilla ängeln, Lilla stjärnan och Jesubarnet

I södra Polen får man presenter av Lilla ängeln eller av Lilla sjärnan. Ingen har någonsin sett dem. De kommer tyst före julaftonens middag och lägger gåvor under julgranen. De är förknippade med österrikisk tradition – den södra delen av Polen tillhörde Österrike före första världskriget.
I sydvästra Polen är det Jesubarnet som skänker gåvor. Jesusbarnet kommer även till folk i Tjeckien, Slovakien och östra Tyskland.

 

Stjärnmannen – Gwiazdor

I västra och norra Polen är det Stjärnmannen (Gwiazdor) som kommer med presenter. Stjärnmannen är den personen som bär stjärnan i den traditionella polska julkören. Han kommer och frågar om barnen var snälla och om de kan sjunga upp en visa för honom. Förr brukade man skrämma de mindre snälla barnen med att de skulle få risknippen istället för presenter. Naturligtvis fick alla barn presenter till slut! Stjärnmannen ser mycket farligare ut än på bilden nedan – han ska vara stark och stor, bära en mask över  ansiktet och en pälsmössa på huvudet. Numera ersätter man Stjärnmannens klädsel med Jultomtens röda dräkt, men man kallar honom fortfarande Stjärnmannen.

 

Wiktor Chrzanowski, Julkör. Källa: kujawsko-pomorskie.pl

 

Farbror Frost

Till de som bor i östra delarna av landet kommer Farbror Frost. Han är vit- eller blåklädd och har ofta sitt barnbarn, Snöflickan i sitt sällskap. Man brukar säga att Farbror Frost är den ryska versionen av Santa Claus , men egentligen är det en fantasifigur från den östslaviska mytologin som har populariserats under kommunismtiden och det kalla kriget. Han brukade komma med presenter på Nyår eftersom julen som kristen högtid fick inte firas i det kommunistiska samhället. I motsats till den amerikanske Santa Claus reser han inte med renar på himlen utan med hästar på jorden och han kommer inte till hus genom skorstenar utan genom dörrar. Och sist, men inte minst – han är inte överviktig!

 

Farbror Frost med Snöflickan, källa: Internet.

Sankt Nikolaus

Oavsett de olika traditionerna och namn är alla polacker eniga om en sak: att få presenter är kul. Därför firar vi även Sankt Nikolaus dag den 6:e december och då är den glade rödklädde mannen som kommer till oss alla och gömmer lite godis och småsaker i hela huset eller kommer och delar ut presenter från sin stora säck.

 

Av vem får julklappar i år? Om du tillbringar jul i Krakow som vi på Turpol kommer säkert Lilla ängeln lämna en gåva under julgranen till dig!

 

 

 

 

 

prawa do strony www 2015-2017
turpol-travel.com
  Agencja Digital: hauerpower
strona internetowa wykorzystuje pliki cookies
Auschwitz-Birkenau på svenska - fråga om datum och lediga platser - kontakta oss: travel@turpol.com