Turer på svenska till Auschwitz-Birkenau: skriv email på travel@turpol.com och fråga om lediga platser

Fakta om Auschwitz

 

Fakta om Auschwitz – Birkenau

 

Auschwitz – Birkenau är ett ställe som blev till symbol för terror, massmord och Förintelse.

I koncentrationslägret som grundades av de tyska fascisterna mördades över million personer av olika nationaliteter under åren 1940 – 1945. Från och med året 1942 genomfördes  planen för fullständig utrotning av judar. Idag är Auschwitz – Birkenau ett minnesmuseum som vittnar om nazisternas obarmhärtighet.

 

Det Statliga Museet Auschwitz-Birkenau grundades 1947. Då öppnades också det stället för offentligt besök. Från början var det först och främst polska besökare och guidning på polska. För varje år stiger antalet besökare – sista perioden besöktes Auschwitz-Birkenau av mer än 8 miljoner besökare årligen från hela världen. Besökarna får guidas på polska, engelska, svenska, norska och flera andra språk till – även japanska.      

 

Man börjar oftast turen runt museet med att gå igenom porten med inskriften Arbeit macht frei – arbete ger frihet. Genom denna port gick också fångarna under andra världskriget in, men de flesta fick aldrig komma tillbaka. Idag besöker man den delen av lägret som nazisterna inte hade hunnit förstöra i sina försök att spränga bort alla bevis för Förintelsen innan krigets slut.

I Auschwitz och Birkenau kan man till exempel se trä- och tegelbaracker där fångarna bodde, gaskammaren och krematoriet nr 1, resterna av gaskamrarna och krematorierna nr 2, 3, 4 och 5, Dödens Vägg samt tågplattformen. Nästan alla delarna till forna koncentrationslägret är bevarade i original. Som undantag är s.k. dödsmuren på gården mellan Block 10 och 11. Man bestämde sig för att rekonstruera dödsväggen och göra ett minnesställe till alla de som mördades där. Framför lägrets kök står en rekonstruktion av en massgalge där 12 polska fångar hängdes av SS 19 juli 1943.  

Minnestavla på norska

 

1979 blev museet Auschwitz – Birkenau (före detta lägerområde) uppsatt på UNESCO:s världsarvslista.

 

 

planskiss - karta över Auschwitz II - Birkenau

planskiss – karta över Auschwitz II – Birkenau

 

Här hittar du museets hemsida: www.auschwitz.org

prawa do strony www 2015-2017
turpol-travel.com
  Agencja Digital: hauerpower
strona internetowa wykorzystuje pliki cookies
Auschwitz-Birkenau på svenska - fråga om datum och lediga platser - kontakta oss: travel@turpol.com