Turer på svenska till Auschwitz-Birkenau: skriv email på travel@turpol.com och fråga om lediga platser

Polsk julmat

Varje land har sina egna traditioner när det gäller rätter som ska finnas på julbordet. I Polen står Wigilia, dvs. julaftonens middag i fokus. Wigilia är den mest högtidliga måltiden för de flesta familjerna i Polen, men underligt nog är rätterna som serveras då långt ifrån fina och utsökta.


Innan maten

När den första stjärnan visar sig på himlen på julafton  brukar man börja den högtidliga middagen. Innan man sätter sig vid bordet bryter man oblat med varandra. Man skänker en liten del av oblaten  till varandra tillsammans med lyckönskningar.  Lyckönskningar är ofta mycket personliga, vilket skapar en hemtrevlig och fredlig stämning. Först när alla har brutit oblat med alla får man sätta sig vid bordet som enligt tradition ska vara dukat för en person mer än de som deltar i måltiden. Den extra tallriken är avsedd för en oväntad gäst som alltid är välkommen.

 

Innan Wigilia bryter man opłatek med varandra

I Polen bryter man opłatek med varandra och önskar varandra lycka. Källa: Internet.

Tolv fasterätter

Enligt den gamla polska traditionen var julafton en dag då man fastade. Man åt inte kött,  rätterna som man förberedde var väldigt enkla och billiga. Att fasta var ett sätt att tänka på de mest fattiga och på de materiella tillgångarnas förgänglighet.  Traditionen fortsätter även idag – man äter inte kött till Wigilia.
Enligt tradition ska det finnas tolv rätter på julbordet som representerar de tolv apostlarna. Ja, det låter nästan omöjligt att få in så mycket. Men ingen fara – man behöver inte äta fulla portioner. Att smaka åtminstone en liten bit av varje rätt ska räcka för att behålla lyckan över hela kommande året.

 

Det polska julbordet. Källa: Internet.

Olika rätter i olika regioner

Julrätterna varierar beroende på delar av landet, men principen är att måltiden ska bestå av produkter som kommer från vattnet, trädgården, åkern och skogen.  Man äter alltså svampsoppa (ogillad av barn), żur (syrad rågsoppa) med torkade svamp och potatis, barszcz – klar rödbetssoppa med tortelliniliknande degknyten.

 

Barszcz – rödbetssoppa. Källa: Internet.

 

Svampsoppa. Källa: Internet.

 

Sedan serverar man ofta pierogi – kokta pastakuddar med fyllning av surkål och svamp.

 

Pierogi – pastakuddar med surkål och svamp. Källa: Internet.

 

Måltiden är köttfri, men fisk är tillåtet. Och när det gäller fisk så är karp det första valet i många hem – den kan vara stekt, bakad eller serverad i gelé. Sedan kommer sill, torsk, lax och andra fiskarter in i bilden.  Efterrätten ska innehålla honung, vallmofrön och nötter. I vissa regioner äter man kutja – julgröt gjord på vete, honung, russin, vallmofrön och nötter. I andra delar av landet byter man vete mot nudlar.  Vanligen dricker man kompott av torkad frukt.  Kompott är en dryck som förbereds genom att koka frukt med socker.

 

Kutja – vetegröt med honung, vallmofrön och nötter. Källa: Internet.

 

Kompott av torkad frukt. Källa: Internet.

Efter maten

När alla ätit sig mätt är det dags för julklappar och julsånger. Bra att veta – det är inte nödvändigtvis Jultomten som kommer med gåvor i Polen.  Om detta läser ni i nästa inlägg. Många polacker avslutar Wigilia med Pasterka – julnattsmässan som hålls vid midnatt.

 

 

 

 

 

 

prawa do strony www 2015-2017
turpol-travel.com
  Agencja Digital: hauerpower
strona internetowa wykorzystuje pliki cookies
Auschwitz-Birkenau på svenska - fråga om datum och lediga platser - kontakta oss: travel@turpol.com